New Page

Fatüzelés, tűzifa? Miért?

A sikeres fatüzelés kulcsa.

kandalló

Használjunk akár kandallót, cserépkályhát, vagy fatüzelésű kazánt, a kényelmes, hatékony és biztonságos fűtés kulcsa a jó minőségű tűzifa. A nedves, nem megfelelő formájú és méretű fa használata csak frusztrációt, bosszúságot okoz. A nedves fa füstjéből kicsapódó savak pedig rongálják a kéményt.

A tűzifa esetén is a jó előkészítés, a kiválasztás, és a megfelelő tárolás a siker alapja.

Az első kihívás a mennyiségi mérték meghatározása, hogy össze tudjuk hasonlítani az árakat. A súlyra (mázsa) vásárolt fa megtévesztő, mert a víztartalma erősen befolyásolja a tűzifa súlyát (a frissen kivágott fa sokkal nehezebb, mint a már régóta száradó).

Valószínűleg téves az a nézet, miszerint a fa elavult fűtőanyag a mai világban. Csak azért, mart a fa egy tradicionális fűtőanyag, téves azt hinni, hogy ki megy a divatból. A fa egy természetes üzemanyag és használatával benne maradsz a földi természetes körfogásban. Környezettudatossá válsz az energiafelhasználásban.

Amikor tűzifát vásárolsz, az elköltött pénzed nem a nagy közszolgáltatókhoz megy, hanem a régiód, közvetlen környezeted gazdaságát erősíti.

Kevés meghittebb dolog van, mint a kandallóban ropogó tűz és ott ülni hátradőlve élvezni a szépséget és a körülölelő meleget.

Tudtad, hogy amikor fával fűtesz, akkor óvod a környezetet?
Tény, hogy a fafűtés szemben a fosszilis anyagokkal (földgáz, kőolaj, kőszén), nem növeli a üvegházhatást. Az üvegházhatás jelenségének a legfőbb oka a széndioxid légköri koncentrációjának növekedése. Igaz, hogy a tűzifa tömegének körülbelül a fele szén és az égésekor széndioxid keletkezik. Azonban a felnövekvő fa a levélzetén keresztül elnyeli a számára létfontosságú, széndioxidot és szerkezetében lezajló kémiai folyamatok során a szenet beépíti, a felszabaduló oxigént pedig kibocsájtja a légkörbe. Ez a ciklus folyamatosan ismétlődik, tehát az elpusztuló, elégő fa által a légkörbe kerülő széndioxidot az újonnan növekvő felhasználja, anélkül hogy a légköri szén koncentrációja nőne.

A legnagyszerűbb dolog a fafűtésben, hogy kontrolálható. Van lehetőséged arra, hogy takarékoskodj a fűtőanyaggal és kevesebb füstöt termelj. Például korán megvásárolva a tűzifát és a szabad levegőn tárolva egy nyáron át, kevesebb pénzből melegebb lesz a lakás.
Hasonlóan biztos, hogy a tüzelőberendezéshez igazodó megfelelő méret (hosszúság és átmérő) befolyásolja a tűz minőségét. Ha van rá lehetőséged az átmeneti időszakban (ősszel és tavasszal) használj inkább olcsóbb puha fát (pl.: nyár, nyír, cseresznye) és a kemény téli hidegekben az értékesebb kemény fákat (pl.: tölgy, gyertyán).

Ha az elöregedett tüzelőberendezésed lecserélésén gondolkodsz, érdemes minősített alacsony emissziójú kazánt (faelgázosító kazán), kandallót választani. A körültekintően megválasztott, megfelelően szárított tűzifával és egy korszerű berendezéssel, akár felére is csökkenthetjük a fűtéshez szükséges fűtőanyag szükségletet. Ugyanakkor, így még környezettudatos is leszel.

A tűzifa előkésztése lépésről lépésre.

kandalló

Az örömtelen és nem hatékony fafűtés két fő okának egyike a nyers fával való tüzelés (a másik a rossz kémény) A fafűtés csak megfelelően szárított tűzifával működik hatékonyan és alacsony füstkibocsájtással. A megfelelően szárított tűzifa 20%-nál több nedvességet nem tartalmaz.

    A nedves fa okozta gyenge teljesítmény tünetei:
  • nehezen kap lángra a tűzifa
  • füstölgő égés kis lánggal
  • bepiszkolódó kandallóajtó üveg
  • gyors kormosodás
  • füstszag a lakásban
  • rövid égési idő
  • aránytalanul sok fafelhasználás
  • kékesszürke füst jön a kéményből

Egyszóval nyers fával fűteni pazarló.

Valamennyi fenti probléma kiküszöbölhető megfelelően szárított tűzifával.

Néhány egyszerű lépés, hogy megfelelő, jól hasznosuló fűtőanyaghoz jussunk.

Vágjuk a fát megfelelő hosszúságú kuglikra.

A megvásárolt, vagy házilag feldarabolt fa hosszának igazodnia kell a tüzelőberendezéshez. Ez általában 7-8 cm -rel legyen rövidebb mint a tűztér szélessége, vagy hossza, attól függőn, hogy milyen irányba rakjuk be a tűzifát. Az ideálisnál rövidebb inkább elfogadható, mint a hosszabb, először is mert nem nagy öröm januárban hozzáigazítani a túl hosszú darabokat, másodszor mert a rövidebbet könnyebb kezelni és könnyebben szárad. A normál tűzifa 20, 25, 33 vagy 50 cm hosszú .

Hasítsuk a kuglikat megfelelő átmérőjű hasábokra

A következő lépés a hasogatás. A leghatékonyabban akkor tüzelhetünk ha a fahasáb legnagyobb átmérője nem nagyobb 15-16 cm -nél. Néhány tüzelő berendezésben a némileg vastagabbakat is használunk.

Vegyük figyelembe, hogy a fa akkor kezd igazán kiszáradni, ha fel van vágva és hasogatva, ugyanis a rönkfában a kérge hosszú ideig benntartja a nedvességet.

szárítás Szárítás

Ahhoz, hogy a téli tüzeléskor a faanyag nedvességtartalma 20% alatt legyen le kell csökkenteni a víztartalmát. Ennek az egyetlen praktikus módja, hagyni, hogy a napsütés és a szél szárítsa ki a tűzifát.
Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint szabadban egy napsütötte széljárta helyen célszerű felrakni a felhasogatott fát. Így a napmelegtől elpárolgó vizet a szellő tovafújja. A felrakásnál ügyeljünk arra, hogy a sorok között is hagyjunk légjárta réseket.

Hagyjuk a fát száradni legalább hat hónapon át.

Ha megvásároljuk a nyers tűzifát koratavasszal, akkor tüzelésre készen kell állnia télre, nagyjából október közepére. Bár az ideális száradási idő, egy párás környezetben, vagy csapadékosabb időjárás esetén lehet, hogy hosszabb. Hosszabb a száradási ideje a keményfáknak, mint pl. a tömör szerkezetű tölgy. Ha nagyon keményfával fűtünk, akkor az előző őszön megvásárolt fát célszerű a következő ősztől használni. Ily módon biztosan megfelelően szárított fával fogunk tüzelni.

tűzifa szárítás Fedni vagy nem fedni?

Sokan szeretik befedni a száradó fát. A takarás teóriája szerint, ha fedve van, nem áztatja az eső és gyorsabban szárad. Mások tapasztalata szerint takarás nélkül is megfelelően kiszárad, csupán az a fontos, hogy a nap süsse és megfelelő légjárás legyen a hasábok között. Természetesen egy kiadós eső után nem lehet azonnal bevinni a fáskamrába, kell néhány napot várni, hogy az esővíz felszáradjon. Persze, ha valaki hasznosabbnak tartja a fedést tegye azt, ha pedig nem akkor a fészerbe való eltárolást csak néhány napsütéses nap után végezzük el.

A legfontosabb szabály a jó tűzifa előkészítésére:
A télen falhasználandó tűzifát vágjuk és aprítsuk fel, vagy konyhakész állapotban vásároljuk meg előző koratavasszal és tartsuk napos légjárta helyen, amíg ki nem szárad. Bizonyos helyeken hat hónap alatt megfelelően kiszárad, máshol, a klimatikus viszonyoktól függően egész éven át szárítani kell.